'EU moet gps-satellieten overnemen'

Nieuwigheden en opmerkelijke GPS gerelateerde zaken
Forumregels
  • Berichten worden pas na goedkeuring door een moderator geplaatst, om verkeerde postings, spam en copyright schendingen te voorkomen.
    Dit kan even duren, waarvoor wij uw begrip vragen.
  • Quotes van nieuwsberichten zijn toegestaan, 1-op-1 overnemen van nieuwsberichten zijn niet toegestaan en zullen verwijderd of aangepast worden.
  • Nieuwsberichten die uitsluitend uit een link bestaan verwijderen we.
Gebruikersavatar
Bessie
Senior Member
Berichten: 250
Lid geworden op: 14 Jan 2007 18:43
Locatie: Berlijn, Duitsland

'EU moet gps-satellieten overnemen'

Berichtdoor Bessie » 07 Mei 2007 16:18

bron: ANP

'EU moet gps-satellieten overnemen'

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet de exploitatie van Europese gps-satellieten overnemen. Huidig EU-voorzitter Duitsland kondigde maandag daartoe een voorstel aan. De EU wil zo het project van 4 miljard euro redden.
De satellieten komen alsmaar niet van de grond, omdat een huidig consortium van grote bedrijven de exploitatie niet rond krijgt.
Nederland heeft zich steeds verzet tegen ideeën om van de satellieten een overheidstaak te maken. Toenmalig minister Gerrit Zalm (Financiën) vond dat vooral een taak voor het bedrijfsleven.
Inmiddels is nu ook zeker dat de satellieten niet voor 2011 de lucht in gaan. Het kostenplaatje wordt bovendien heel anders, zo heeft een woordvoerder van de Europese Commissie maandag gezegd.
Het uitstel raakt de Nederlandse plannen voor rekeningrijden. De overheid rekende erop gps-satellieten als techniek te kunnen gebruiken.
Het zogeheten Galileoproject omvat dertig navigatie-satellieten. Ze zouden de Europese tegenhangers moeten zijn van het huidige Amerikaanse systeem. Probleem is echter dat bedrijven moeten betalen voor de Europese gegevens en de Amerikaanse gps gratis is.
RNS 510 in VW Passat Variant R36
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Statistieken
    Laatste bericht

Terug naar “In het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Onbekende zoekrobot en 0 gasten