Track&Trace met GSM via satelliet in opmars

Nieuwigheden en opmerkelijke GPS gerelateerde zaken
Forumregels
  • Berichten worden pas na goedkeuring door een moderator geplaatst, om verkeerde postings, spam en copyright schendingen te voorkomen.
    Dit kan even duren, waarvoor wij uw begrip vragen.
  • Quotes van nieuwsberichten zijn toegestaan, 1-op-1 overnemen van nieuwsberichten zijn niet toegestaan en zullen verwijderd of aangepast worden.
  • Nieuwsberichten die uitsluitend uit een link bestaan verwijderen we.
Gebruikersavatar
nieuws
Average Member
Average Member
Berichten: 71
Lid geworden op: 01 Sep 2003 18:27
Locatie: 0000

Track&Trace met GSM via satelliet in opmars

Berichtdoor nieuws » 10 Apr 2006 13:11

Satelliet navigatie en locatie bepaling met GSM toestellen is steeds poplairder aan het worden, aldus Reuters.

Bedrijven zoals bijvoorbeeld Mologogo bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om de GSM met satellietontvanger te traceren. De positie van een dergelijke GSM wordt dan doorgegeven aan een centrale server, en vrienden of familie kunnen daarop inloggen om te zien waar dit toestel (en dus ook de drager daarvan) zich bevindt.
Voorwaarde is wel dat de eigenaar van het toestel deze mensen daarvoor gemachtigd heeft.

A2B heeft een andere dienst. De eigenaar van een GSM met satellietontvanger kan via zijn toestel zien waar zich in zijn/haar buurt een bepaalde dienst bevindt, zoals restaurants, musea, parkeergelegenheid en overnachting mogelijkheden. Indien voor een dergelijke gelegenheid gekozen wordt, krijgt de gebruiker netjes de afstand tot deze gelegenheid alsmede instructie's om er te komen (het navigeren).

Geominder heeft een applicatie ontworpen voor Nokia telefoons waar geen GPS ontvanger inzit. Dit systeem werkt via de telefoon netwerk cellen, de masten waar de telefoon op dat moment verbinding mee heeft. Het is wat minder precies, maar er is geen speciale hardware voor nodig zoals GPS muizen.

In Nederland is op dit moment een proef aan de gang met file informatie, welke gemeten wordt door de hoeveelheid GSM's in een bepaalde netwerkcel en de snelheid van verplaatsing. Dit wordt MTS genoemd, wat staat voor Mobile Traffic Services. De proef is thans nog in Noord-Brabant en wordt door LogicaCMG uitgevoerd.
Om dit zelf eens te bekijken, klik op http://actueleverkeersinformatie.brabant.nl/

In de Verenigde Staten koos operator Sprint Nextel ervoor om alle GSM's die via hun betrokken worden uit te rusten met dit systeem. Hiermee voldoen ze aan de e911-bepaling, die bepaalt dat hulpdiensten de locatie van een telefoon moeten kunnen achterhalen vanwaar een noodoproep uitgevoerd wordt.

Het is tevens een middel waarmee een gestolen GSM zeer snel te traceren is. Ook met een telefoon zonder SIM kaart kan een noodoproep gedaan worden. Hier wordt het IMEI signaal mee doorgezonden. Het IMEI signaal (serienummer van de telefoon) is uniek, en zelfs met een andere sim kaart blijft dit signaal altijd meegezonden worden. Vanuit de andere richting werkt dit ook. Wanneer een telefoon van een andere SIM kaart voorzien is, wordt het IMEI nummer daaraan gekoppeld in de database van de eigenaar van de telefoonmast. Op deze wijze kan bijvoorbeelde de politie een telefoon die reeds voorzien is van een andere SIM kaart 'bombarderen' met SMS-jes, maar ook de GPS (wanneer vast ingebouwd) zal wellicht hiermee kunnen werken.

Bron : Tweakers.net
Terug naar “In het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Onbekende zoekrobot en 0 gasten