Nieuwe superklok maakt gps nog betrouwbaarder

Nieuwigheden en opmerkelijke GPS gerelateerde zaken
Forumregels
  • Berichten worden pas na goedkeuring door een moderator geplaatst, om verkeerde postings, spam en copyright schendingen te voorkomen.
    Dit kan even duren, waarvoor wij uw begrip vragen.
  • Quotes van nieuwsberichten zijn toegestaan, 1-op-1 overnemen van nieuwsberichten zijn niet toegestaan en zullen verwijderd of aangepast worden.
  • Nieuwsberichten die uitsluitend uit een link bestaan verwijderen we.
Gebruikersavatar
TurboBoost
Average Member
Average Member
Berichten: 58
Lid geworden op: 11 Mei 2009 19:38
Locatie: Oost-Vlaanderen (eigenlijk grens O- en W-Vlaanderen)

Nieuwe superklok maakt gps nog betrouwbaarder

Berichtdoor TurboBoost » 15 Feb 2010 11:10

Nieuwe superklok maakt gps nog betrouwbaarder


De tijd wordt momenteel vastgelegd door middel van een bijzonder nauwkeurige atoomklok. Maar het kan nog veel preciezer, schrijft de Sunday Times, want er is nu een "quantum logicaklok" die nog vele keren accurater is en ook belangrijke voordelen biedt voor navigatiesystemen zoals de gps.

De momenteel betrouwbaarste klok, de op cesium gebaseerde atoomklok, werd in 1955 ontwikkeld door de Britse fysicus Louis Essen. Die klok is zo nauwkeurig dat hij pas na elke 300 jaar één seconde verliest.

De nieuwe klok werkt door een laser te verbinden met een aluminium ion, wat vele malen sneller vibreert dan de atomen die momenteel worden gebruikt in de cesiumatoomklokken.

Het resultaat is een systeem dat volgens de uitvinders van het Amerikaanse Nationaal Instituut van Standaarden en Technologie (NIST) tweemaal zo accuraat is als de bestaande tijdmetingen. Wat betekent dat als de nieuwe klok zou zijn opgestart bij de "dageraad van de tijd", zo’n 13,7 miljard jaar geleden, het systeem nu welgeteld vier seconden "fout" zou zitten.

Volgens dr. Patrick Gill van het Britse Nationaal Fysicva Laboratorium, "zal het kunnen toepassen van zo’n hoge mate van nauwkeurigheid fundamentele gevolgen hebben voor de manier waarop we de wetten van de fysica zoals de relativiteitstheorie van Albert Einstein doorgronden", want nu is beter te onderzoeken hoe de zwaartekracht de tijd "vervormt", zoals Einstein schreef.
Praktisch moet ook satellietnavigatie nauwkeuriger worden.

bvb (belga)

Bron : http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail ... 100214_044
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Statistieken
    Laatste bericht

Terug naar “In het nieuws”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Onbekende zoekrobot en 0 gasten